Koronavírus: Model WHO: V Afrike sa nakazí štvrť miliardy ľudí

15.05.2020 Celý región

Londýn/Ženeva 15. mája (TASR) - V Afrike sa počas nasledujúceho roka nakazí novým koronavírusom takmer štvrť miliardy ľudí. Úmrtí a vážnych prípadov ochorenia však bude na počet obyvateľov menej než v Európe a USA, uvádza sa v prognóze Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorej v piatok informoval denník The Guardian.

Model WHO uvádza, že v 47 afrických krajinách bude tempo šírenia vírusu pomalšie než v iných častiach sveta. Pandémia v Afrike by si podľa modelu mohla počas nasledujúceho roka vyžiadať až 190.000 životov.

Šírenie vírusu by napriek relatívne nižším číslam mohlo mať "obrovský" negatívny vplyv na zdravotnícke systémy afrických krajín. Model predpokladá, že počas prvého roka pandémie by sa na tomto kontinente mohol nakaziť jeden zo štyroch obyvateľov, čo predstavuje zhruba 22 percent obyvateľstva Afriky.

Nižšia úroveň prenosu vírusu, s ktorou pracuje model WHO, je zohľadňuje nízky priemerný vek africkej populácie. Do úvahy sa berie aj skutočnosť, že v Afrike je postihnutých obezitou menej ľudí než v USA a iných častiach sveta.

"Hlavným faktorom, z ktorého vychádzajú naše čísla, je vek. (V Afrike) tiež máme veľmi málo obéznych ľudí, hoci ich počet rastie," uviedol dátový analytik Humphrey Karamagi, ktorý sa podieľal na vypracovaní modelu WHO.

Niektorí komentátori sa domnievajú, že aktuálny relatívne nižší počet prípadov nákazy koronavírusom v afrických štátoch súvisí s nedostatočným rozsahom testovania. Karamagi to však odmietol s poukázaním na údaje z Juhoafrickej republiky, kde je úroveň testovania dobrá, avšak výsledky sú konzistentné s údajmi z iných krajín kontinentu.
 
 

Británia plánuje spustiť aplikáciu umožňujúcu sledovať výskyt COVID-19

Británia 15. mája (TASR) - Británia plánuje celoplošne spustiť aplikáciu, ktorá umožní monitorovať kontakty ľudí s osobami vykazujúcimi príznaky koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Aplikáciu, ktorá by počas tohto mesiaca mala byť k dispozícii na celom území krajiny, vyvinulo technologické oddelenie britskej Národnej zdravotnej služby (NHS).

Ľudom umožní zistiť, či sa dostali do blízkeho kontaktu s niekým, u koho neskôr potvrdili nákazu COVID-19, uvádza na svojej webovej stránke denník The Daily Telegraph.

Softvér funguje na princípe technológie Bluetooth a zaznamená, keď sa mobilný telefón používateľa ocitne v blízkosti mobilu či tabletu osoby, ktorá nahlásila príznaky ochorenia. Používateľa následne upozorní a ponúkne mu odporúčania v súvislosti so zabránením šírenia nákazy.

Britský minister dopravy Grant Shapps povedal, že aplikácia bude od používateľov žiadať kontaktné údaje, "aby úrady vedeli, kde sa ľudia nachádzajú".

Aplikáciu od začiatku mája skúšajú na ostrove Wight ležiacom južne od brehov Anglicka, kde si ju podľa Shappsa stiahlo už viac ako polovica obyvateľov - 72.300 ľudí. Minister dopravy už dávnejšie povedal, že tento softvér musí používať najmenej 50-60 percent ľudí, aby sa prejavila jeho účinnosť.

Prostredníctvom aplikácie sa ľudia, u ktorých sa objavia symptómy, môžu objednať na testy. Aplikácia je k dispozícii pre operačné systémy Apple IOS a Android.
 
 

Slovinsko uvoľňuje pohraničný režim pre občanov EÚ

Ľubľana 15. mája (TASR) - Slovinsko uvoľňuje režim na svojich hraniciach. Obyvatelia EÚ budú môcť od konca mája vstupovať na územie tejto krajiny na stanovených hraničných priechodoch s Rakúskom, Talianskom a Maďarskom bez povinnosti podstupovať karanténu. Informovala o tom v piatok agentúra STA.

Dekrét o úprave hraničného režimu prijala slovinská vláda vo štvrtok večer s platnosťou od 15. mája, avšak v praxi sa začne uplatňovať až od 31. mája.

Obmedzenia budú na jeho základe zrušené len pre obyvateľov členských štátov EÚ. Občania tzv. tretích krajín s výnimkou diplomatov a ďalších špecifických prípadov budú musieť po vstupe na územie Slovinska ísť do 14-dňovej karantény.

Na základe dekrétu bude otvorených 19 priechodov s Rakúskom, deväť s Talianskom a päť s Maďarskom. Cez niektoré priechody budú môcť prechádzať len obyvatelia pohraničných regiónov či osoby denne dochádzajúce za prácou. V zozname miest, kde bude možné vstupovať na územie Slovinska, sú aj tri letiská a dva prístavy.

Režim na hraniciach s Chorvátskom, ktoré nie je súčasťou schengenského priestoru, nie je na základe dekrétu limitovaný na špecifické priechody.

Cestujúci s trvalým alebo dočasným pobytom v členských krajinách EÚ nebudú musieť pri vstupe do Slovinska podstupovať povinnú sedemdňovú karanténu, ako tomu bolo doposiaľ. Osobám so symptómami ochorenia COVID-19 nebude vstup na slovinské územie povolený, s výnimkou tých, ktoré tam majú trvalý pobyt.
 
 

V Rusku je už viac ako 260.000 pozitívne testovaných na SARS-CoV-2

Moskva 15. mája (TASR) - Ruské úrady spravujúce ostrovy Kunašir, Šikotan a Južné Kurily vyhlásili režim mimoriadnej situácie v súvislosti s prvým prípadom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informovala tlačová služba regionálnej vlády.

Nákaza bola zistená u občana Dagestanu, ktorý pred niekoľkými dňami pricestoval na ostrov Kunašir a nerešpektoval nariadenie o povinnej dvojtýždňovej karanténe, keďže nastúpil do práce na rybárskej lodi.

Nakazeného muža prevezú do nemocnice na ostrove Sachalin. Úrady momentálne zisťujú okruh osôb, s ktorými bol v kontakte. Doprava na ostrov Kunašir bude pozastavená.

Počet ľudí v Rusku, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus, sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10.598. Celkový počet nakazených tak v piatok stúpol na 262.843, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na najnovšiu bilanciu krízového.

Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo ďalších 113 ľudí, čím sa celkový počet obetí epidémie v Rusku zvýšil na 2418.

V Moskve zaznamenali ďalších 4748 pozitívne testovaných, ktorých je tak v hlavnom meste celkovo 135.464.

Rusko je teraz po USA druhou najviac postihnutou krajinou sveta z hľadiska počtu infikovaných a na druhom mieste je aj v bilancii nových prípadov nákazy.

Kremeľ tento týždeň zmiernil reštriktívne opatrenia voľného pohybu osôb a ekonomických aktivít prijaté s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Úrady k tomuto kroku pristúpili aj napriek pokračujúcemu zvyšovaniu počtu infikovaných (nárast o 4,2 percenta v piatok v porovnaní so 4,1 percenta zo štvrtka).

Podľa agentúry Interfax sa tzv. reprodukčné číslo koronavírusu (R0) v Moskve i v celkom Rusku už niekoľko dní pohybuje pod hodnotou 1,0, keď jeden človek môže potenciálne nakaziť menej ako jednu ďalšiu osobu. V Moskve je R0 0,84, zatiaľ čo v celom Rusku 0,94.
 
 

Za deň pribudlo v Brazílii rekordné množstvo nových nakazených

Brazília/Rio de Janeiro 15. mája (TASR) - Brazília zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo v 13.944 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202.918 infikovaných a 13.933 mŕtvych, informovala v piatok agentúra Reuters.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií.

Napriek tvrdeniam expertov, podľa ktorých sa Brazília nachádza na vrchole epidémie, Bolsonaro ešte v pondelok vydal dekrét, v ktorom zmienené tri typy zariadení pridal k 54 ďalším "základným službám", ktoré môžu byť obyvateľom poskytované aj napriek pandémii koronavírusu.

Brazílsky najvyšší súd však napriek Bolsonarovým vyjadreniam ponechal rozhodnutia o opatreniach prijímaných na spomalenie šírenia nákazy v kompetencii jednotlivých štátov a samosprávnych celkov.

Medzi guvernérmi, ktorí odmietli riadiť sa pokynmi prezidenta a otvoriť prevádzky, je aj Joao Doria, guvernér štátu Sao Paulo. Ten je najľudnatejším brazílskym štátom a ťahúňom brazílskej ekonomiky. Miestne nemocnice sú však v dôsledku pandémie preplnené nad svoje možnosti.

Doria preto nalieha na občanov Sao Paula, aby vychádzali z domu iba v neodkladných prípadoch a až do 31. mája nariadil pozastavenie všetkých služieb, ktoré pre život nie sú nevyhnutné.

Bolsonaro sa pokúšal tieto nariadenia obmedziť práve vydaním dekrétu. Počas videokonferencie s lídrami miestnych firiem povedal, aby boli na guvernéra Sao Paula "tvrdí" a tlačili ho k uvoľneniu opatrení. "Jeden muž rozhoduje o budúcnosti Sao Paula a brazílskej ekonomiky. Pri všetkej úcte, na guvernéra musíte ísť tvrdo. je to totiž vážny problém, je to vojna. V hre je osud Brazílie," vyhlásil Bolsonaro.
 
 

Taliansko zrejme od 3. júna obnoví slobodu pohybu po krajine

Rím 15. mája (TASR) - Taliansko by malo od 3. júna zrušiť obmedzenia slobody pohybu po krajine, zavedené s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Uvádza sa to v návrhu dekrétu talianskej vlády, s ktorého textom sa v piatok oboznámila agentúra Reuters.

Agentúra zdôrazňuje, že ide len o návrh, ktorý môže byť v konečnej podobe ešte pozmenený. Reštrikcie na cestovanie v rámci jednotlivých talianskych regiónov by sa podľa aktuálneho znenia dokumentu mali zrušiť k 18. máju.

Ide o súčasť plánu talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho na postupné rušenie obmedzení a na znovuoživenie ekonomiky. Prísne reštrikcie boli v Taliansku, ktoré bolo jednou z najviac postihnutých krajín na svete, zavedené v marci.

Vo štvrtok vyše polovica z 20 regiónov Talianska hlásila menej než desať nových prípadov ochorenia COVID-19, vyvolávaného novým typom koronavírusu. Už niekoľko dní majú denný nárast nad 100 prípadov nákazy len dva severné regióny: Lombardsko a susedný Piemont.

Taliansko celkovo potvrdilo už 223.096 infikovaných a 31.368 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Keďže však mnoho ľudí zomrelo doma alebo v opatrovateľských domovoch bez toho, aby ich testovali na COVID-19, skutočný počet mŕtvych v krajine môže byť výrazne vyšší.
 
 
 

Od 25. mája príde v ČR ďalšia fáza uvoľňovania opatrení

Praha 15. mája (TASR) - Podmienky a pravidlá poslednej vlny uvoľňovania opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré vstúpia v Česku do platnosti 25. mája, predstavil v piatok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informovala o tom spravodajská televízia ČT 24.

Od 25. mája môžu znova otvoriť hotely, vnútorné priestory reštaurácií, hrady a zámky, interiéry zoologických a botanických záhrad, kempingy a kúpaliská. Prevádzku môžu obnoviť i tetovacie a piercingové štúdiá, sauny, soláriá a wellness centrá a alternatívne taxislužby.

Vnútorné priestory reštaurácií budú môcť byť otvorené do 23.00 h. V čase od 23.00 h do 06.00 h bude ich prevádzka obmedzená na výdaj cez okienko.

Povolené budú verejné udalosti s účasťou do 300 osôb vrátane tých vo vnútorných priestoroch. V prípade priaznivej epidemiologickej situácie sa od 8. júna kapacita zvýši na 500 osôb a od 22. júna na tisíc.

Povolené budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach. Návštevy budú limitované na dvoch príbuzných, ktorí nesmú byť v karanténe.

Česká vláda od 25. mája zruší povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Táto povinnosť však bude naďalej platiť vo vnútorných priestoroch stavieb mimo bydliska, v prostriedkoch verejnej dopravy vrátane taxislužieb a pri blízkom kontakte s ďalšou osobou na miestach, kde sa nachádzajú dve osoby vo vzdialenosti menej než dva metre.

V priestoroch barov a reštaurácii bude nosenie rúšok povinné; ľudia si ich budú môcť zložiť len počas konzumácie jedál a nápojov.

Od 25. mája sa obnoví i nepovinná školská výučba pre žiakov prvého stupňa základných škôl.

Česká republika vo štvrtok zaznamenala 82 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast v máji. Celkovo sa v ČR infikovalo 8351 ľudí a 293 nákaze podľahlo.
 
 
 

Nemecko zruší povinnú karanténu pre cestujúcich z krajín EÚ

Berlín 15. mája (TASR) - Nemecko už nebude vyžadovať povinnú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich z krajín EÚ, zo schengenského priestoru a z Británie. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo vnútra, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra Reuters.

Nemecké úrady odporučia karanténu len tým osobám, ktoré budú prichádzať zo štátov so zvýšenou úrovňou nákazy novým druhom koronavírusu, uviedol na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca rezortu vnútra spolkovej vlády.

Povinnú dvojtýždňovú karanténu budú musieť naďalej absolvovať cestovatelia prichádzajúci do Nemecka z krajín mimo Európskej únie.

Nemecko už v stredu avizovalo, že od soboty 16. mája čiastočne uvoľní kontroly na svojich hraniciach, a to najskôr na hraniciach s Luxemburskom a v ďalšej fáze aj s Dánskom. Na nemeckých hraniciach s Francúzskom, Rakúskom a so Švajčiarskom by mali kontroly pokračovať až do 15. júna, ale od soboty budú len náhodné.

Spolkové ministerstvo vnútra však občanom Nemecka naďalej neodporúča cestovať do zahraničia na turistické výlety.
 
 
 

Irán zaznamenal najvyyší počet nových prípadov nákazy od 6. apríla

Teherán 15. mája (TASR) – Irán dnes oznámil najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za viac než mesiac. Súčasne uviedol, že ohniská nákazy sa objavili v iných regiónoch než doteraz. Informovala o tom agentúra AFP.

Islamská republika bojuje proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, od polovice februára, keď sa v krajine objavili prvé prípady nákazy.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr dnes informoval, že za posledných 24 hodín bolo v celej krajine potvrdených 2102 nových prípadov nákazy, čím počet pozitívne testovaných v Iráne stúpol na 116 635. Táto denná bilancia je najvyššia od 6. apríla, uviedla agentúra AFP.

Džahánpúr tiež informoval o náraste úmrtí, keď za posledných 24 hodín chorobe COVID-19 podľahlo 48 ľudí. Celkovo si tak epidémia v Iráne vyžiadala 6902 obetí.

Za epidémiou najviac postihnutú hovorca označil provinciu Chúzestán, ale rozšírenia infekcie sa úrady obávajú aj v ďalších regiónoch. Nárast počtu infikovaných hlásia totiž aj provincie Lorestán, Sístán a Balúčistán a Východný Azerbajdžan.

Ministerstvo zdravotníctva nariadilo tamojším obyvateľom, aby striktne dodržiavali všetky zdravotné protokoly platné v čase epidémie. Podľa úradov čoskoro môže nastať kritická situácia aj v provincii Severný Chorásán na severovýchode Iránu.

Irán minulý mesiac prestal zverejňovať údaje o epidemiologickej situácii v jednotlivých provinciách. Experti z domova aj zo zahraničia vyjadrujú pochybnosti nad hodnovernosťou oficiálnych štatistík o epidémii a tvrdia, že počty nakazených a obetí v skutočnosti môžu byť oveľa vyššie.
 
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine prekročil 17.000

Kyjev 15. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 483 na 17.330. Informovala o tom v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 20 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 475. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 4473 ľudí.

Karanténne opatrenia platia na Ukrajine do 22. mája a v nutnom prípade ich vláda predĺži. Reštriktívne opatrenia však zmiernila od 11. mája.
 
 

Rakúsko od 15. júna otvorí hranice s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom

Viedeň 15. mája (TASR) - Rakúsko sa v piatok dohodlo na úplnom otvorení hraníc s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom od 15. júna. Ide o rovnakú dohodu, akú Rakúšania predtým uzavreli s Nemeckom. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Dosiahli sme dohodu s Nemeckom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom na okamžitom výraznom uvoľnení (obmedzení na hraniciach) a úplnom otvorení hraníc od 15. júna," povedal Kurz na tlačovej konferencii.

Kancelár dodal, že Rakúsko teraz o podobnej dohode rokuje s východnými susedmi.

"V prvej línii teraz vidíme krajiny na východe, napríklad Česko a Slovensko," uviedla v stredu podľa českého portálu iDnes.cz rakúska ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová pre rozhlasovú stanicu Ö1.

Uvoľnenie režimu na hraniciach avizovalo aj Nemecko, ktoré od soboty 16. mája čiastočne uvoľní kontroly, a to najskôr na hraniciach s Luxemburskom a v ďalšej fáze aj s Dánskom. Na nemeckých hraniciach s Francúzskom, Rakúskom a so Švajčiarskom by mali kontroly pokračovať až do 15. júna, ale od soboty budú len náhodné.

Svoje hranice otvára takisto Slovinsko, do ktorého budú môcť obyvatelia EÚ od konca mája vstupovať cez stanovené hraničné priechody bez povinnosti podstupovať karanténu.
 
 
 

Mesto New York predĺžilo opatrenia obmedzenia pohybu do 28. mája

New York 15. mája (TASR) - Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo predĺžil opatrenia obmedzenia pohybu v meste New York do 28. mája. Naopak v iných častiach štátu už začali v piatok s postupným uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou, informovala agentúra AFP.

Cuomo príslušné nariadenie podpísal vo štvrtok večer miestneho času. Súčasné opatrenia obmedzenia pohybu v štáte New York mali vypršať v piatok. Niektoré z nich Cuomo predĺžil do 28. mája a ďalšie do 13. júna.

Karanténne nariadenia sa však od piatka zmiernia v piatich najmenej obývaných regiónoch štátu, ktoré tak môžu podniknúť prvé kroky na postupné otvorenie tamojšej ekonomiky.

USA sú najviac postihnutou krajinou na svete v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. V Spojených štátoch podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa potvrdili celkovo 1.417.889 prípadov nákazy a najmenej 85.906 úmrtí.

V samotnom meste New York chorobe COVID-19 podľahlo viac ako 20.000 ľudí.
 
 

Severočínske mesto Šen-jang uzavrelo do karantény asi 7500 ľudí

Peking 15. mája (TASR) – Severočínske mesto Šen-jang dnes uzavrelo do karantény okolo 7500 ľudí po tom, ako zaznamenalo za posledných päť dní tri nové prípady koronavírusu, píše agentúra AFP.

Číne sa podarilo do veľkej miery obmedziť šírenie nákazy. Pretrvávajú však obavy z druhej vlny epidémie. Nové prípady sa objavili na severe Číny aj v pôvodnom epicentre v stredočínskom meste Wu-chan.

Šen-jang s okolo 7,5 milióna obyvateľov dnes potvrdil tri nové prípady po viac ako 89 dňoch. Dva ďalšie sa objavili vo štvrtok.

Mestské úrady vo štvrtok uviedli, že prípady sú napojené na zhluk infikovaných v meste Ťi-lin, ležiacom v rovnomennej provincii 500 kilometrov severne od Šen-jangu.

Úrady preto uzavreli do karantény približne 7500 ľudí, ktorí sa od 22. apríla vrátili z Ťi-linu, a takisto tých, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými. Šen-jang v dôsledku tohto vývoja odložil otváranie škôl, ktoré bolo naplánované na piatok.

Už v stredu úrady čiastočne uzavreli aj samotný Ťi-lin. Nové prípady nákazy minulý víkend potvrdili aj vo Wu-chane. Mesto preto začalo s plošným testovaním obyvateľov na chorobu COVID-19.
 
 
 

Bielorusko hlási takmer 28 000 prípadov nákazy koronavírusom

Minsk 15. mája (TASR) – V Bielorusku pribudlo za posledných 24 hodín 958 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených tak podľa dnešného vyjadrenia tamojšieho ministerstva zdravotníctva stúpol na 27 730.

V Bielorusku zomrelo od začiatku pandémie 156 ľudí s rôznymi chorobami, ktorým diagnostikovali koronavírus, uviedlo ministerstvo, ktoré citovala agentúra TASS.

Svetová zdravotnícka organizácia bieloruskej vláde odporučila, aby zaviedla prísnejšie opatrenia a zakázala verejné podujatia s veľkým počtom ľudí. Vláda však doteraz nenariadila žiadne preventívne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusového ochorenia.

Deviateho mája sa v krajine uskutočnila vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. Bieloruskí odborníci predpovedali, že krajina dosiahne vrchol epidémie koncom mája.
 
 

Francúzsko zaznamenalo 104 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu

Paríž 15. mája (TASR) - Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 104 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet mŕtvych stúpol na 27.529. Uvádzajú to údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené v piatok večer, píše agentúra AFP.

Ministerstvo dodáva, že 17.342 ľudí zomrelo v nemocniciach, zvyšok v zariadeniach starostlivosti pre seniorov a iných inštitúciách, uvádza agentúra TASS.

Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti klesol o 96 na 2203. V čase vrcholu pandémie ich bolo viac ako 7000. Celkovo je v nemocniciach 19.861 pacientov nakazených koronavírusom.

Pozitívne trendy sú dobrou správou pre Francúzsko, ktoré 11. mája uvoľnilo niektoré opatrenia zavedené s cieľom obmedziť šírenie vírusu.
 
 
 

Španielsko predĺžilo obmedzenia pri vstupe do krajiny do 15. júna

Madrid 15. mája (TASR) - Španielsko začalo v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu kontrolovať zahraničných turistov prichádzajúcich na územie krajiny cez letiská, ktorí musia od piatka absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vláda zároveň začala obmedzovať počet prichádzajúcich cudzincov, ktorí nemajú v Španielsku trvalé bydlisko. Výnimka platí pre pracovníkov z pohraničných oblastí, zdravotnícky personál, diplomatov a prepravcov.

Úrady tieto opatrenia predĺžili v piatok až do 15. júna, uviedlo ministerstvo vnútra v Madride.

Španielsko hranice so susediacim Francúzskom a Portugalskom zatvorilo 17. marca.

Paralelne s postupným uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa domáceho obyvateľstva sa vláda rozhodla nariadiť dvojtýždňovú karanténu pre všetkých zahraničných turistov, ktorí po 15. máji prekročia hranice Španielska.

Karanténne opatrenia budú v Španielsku trvať do ukončenia núdzového stavu, ktorý platí do 24. mája.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si v tejto krajine vyžiadala už vyše 27.000 obetí.
 
 
 

Vyberte región